Zdravá výživa 3 lístek
3 LÍSTEK - prostě zdravě
Vaše objednávka
ZDRAVÁ VÝŽIVA 3 LÍSTEK ŠTEFÁNIKOVA 23, BRNO   776 028 806   obchod@3listek.cz

UMĚLÁ SLADIDLA

PRODUKT VHODNÝ RO DIABETIKY Jako umělá nebo náhradní sladidla jsou označované látky, které jsou i mnohonásobně sladší než cukr, na rozdíl od něj však neobsahují žádné nebo téměř žádné kalorie.

Jsou většinou vyráběny uměle, i když některé z nich se v přírodě běžně vyskytují. Jejich získávání z přirozených zdrojů je ale mnohem dražší, než chemická výroba.

  • Acesulfam K - Acesulfam draselný

    Jeho chuť je velmi sladká, ale s mírně nahořklou pachutí. Nezpůsobuje zubní kaz a je vhodný i pro diabetiky. Vyznačuje se dlouhou trvanlivostí a odolností vůči vysokým teplotám, je rozpustné ve vodě.

    Nevstřebává se v lidském těle, je vylučován v moči. látka je malých množstvích bezpečná. Pokud se látka však zahřívá, unikají z ní toxické výpary.

    Používá se v potravinářském průmyslu (cukrovinky, nealkoholické i alkoholické nápoje, pekařské výrobky, jogurty, konzervované výrobk), jako stolní náhradní sladidlo v podobě tabletek. Také v hygienických potřebách nebo farmaceutických výrobcích.

    Je vhodný i pro pečení a vaření, protože je stabilní při tepelné úpravě.
  • Aspartam

    Má sladkou chuť a bez výraznějších vedlejších pachutí je běžně obsažený v bílkovinné potravě. Vhodný pro diabetiky. Nezpůsobuje zubní kaz.

    V ČR je používání aspartamu povoleno do vybraných potravin v omezeném množství, zatímco v USA, Kanadě i v EU je používání látky povoleno.

    Aspartam se používá jako náhražka cukru k běžnému slazení, k výrobě sypkých nápojů, čajů, žvýkaček, pudinků, cereálií, mražených krémů, majonézy, hořčice, nakládané zeleniny a ovoce,vitamínových doplňků a další. Většinou se nepoužívá v pokrmech, které je nutné zahřívat, tepelně upravovat.

    Není vhodný pro tepelnou úpravu a pro nekyselé nápoje či potraviny, při vyšších teplotách a v málo kyselém prostředí ztrácí sladivost a hořkne.

  • Cyklamát

    Je až 40x sladší než běžný cukr, ale nemá žádný energetický obsah nebo hořkou pachuť narozdíl od sacharinu. Nezpůsobuje zubní kaz a je vhodný i pro diabetiky.

    Je tepelně stabilní a proto je možné jej použít na pečení, vaření a zavařování.
    V USA je zakázán, v Evropě je jeho použití povoleno od roku 2000.

  • Cukerné alkoholy - Maltitol, Mannitol, Sorbitol, Xylitol

    Jsou to alkoholické cukry, v přírodě se vyskytují například v ovoci. Mají slabě sladkou chuť npodobná cukru. Také mívají příjemné chladivé účinky v ústech.

    Na rozdíl od jiných umělých sladidel tyto látky nejsou tak docela bez kalorií, v průměru jich však obsahují přibližně poloviční množství než běžný cukr.

    Přirozená sladká chuť se využívá ve směsích se sladivějšími umělými sladidly na zakrytí pachuti. Nepodporují vznik zubního kazu, xylitol se dokonce doporučuje k prevenci zubního kazu, používá se proto ve žvýkačkách, na zubní nitě a do zubních past. Jsou vhodné i pro diabetiky.
    Ve větším množství mohou mít projímavý účinek. Vysoké dávky sorbitolu mohou poškozovat buňky očí a nervů, způsobit bolesti břicha a plynatost.
    Navíc jsou tepelně stabilní, nehnědnou při pečení a cukrovinky s jejich obsahem jsou méně lepkavé než s cukrem.
    • MALTITOL
      Jeho sladkost dosahuje cca 75-90% sladkosti sacharózy, ale obsahuje poloviční energii. Pozitivně podporuje růst probiotických bakterií v tenkém střevě. Vyrábí se hydrogenací maltózy (cukru získaného ze škrobů)

      Používá se jako sladidlo, stabilizátor, emulgátor nebo zvlhčující látka v potravinách.
    • MANNITOL
      Mannitol je obsažen v jasanu, olivách, fících a některých mořských řasách. Uměle se vyrábí kvašením glukózy a maltózy pomocí bakterií (Lactobacillus intermedius)

      Používá se jako sladidlo, zvlhčovadlo a stabilizátor.
    • SORBITOL
      Je obsažen v ovoci, zejména v třešních a hruškách, chemivcky se vyrábí hydrogenací glukózy (odpadního produktu při výrobě škrobů).

      Sorbitol je používán jako náhradní sladidlo, oproti běžnému cukru má poloviční sladivost a v organismu se mění na fruktosu.
    • XYLITOL
      Přirozeně se vyskytuje v ovoci, zelenině, kukuřičných luscích, ovsu nebo houbách. Extrahuje se z rostlinné hemicelulózy (břízy, malin, švestek a kukuřice).

      Používá se jako sladidlo, zvlhčovadlo, stabilizátor či plnidlov nízkokalorických potravinách. Výhodou xylitolu je to, že nepůsobí negativně na zuby.
    • ERYTRITOL
      vyrábí se přirozenou fermentací glukózy

  • Sacharin

    Nejstarší umělé sladidlo s nahořklou pachutí je 300x sladivější než sacharóza. Nezpůsobuje zubní kaz, vhodný je i pro diabetiky.

    Je tepelně stabilní, ale kvůli nepříjemné pachuti se pro pečení samostatně nepoužívá.
  • Sukralóza

    Je 500x až 600x sladivější než cukr, chuť je sladká, téměř k nerozeznání od cukru, ale obsahuje pouze jednu pětinu energie cukru a má navíc velmi nízký glykemický index.

    Je vysoce stabilní vůči zpracování při vysokých teplotách a nízkému pH v kyselách potravinách. Ve směsi s maltodextrinem je tepelně stabilní, nemění chuť ani sladivost, samotná sukralóza se teplem částečně rozkládá.
    Stimuluje růst probiotických bakterií v tenkém střevě.

  • Thaumatin

    Po staletí bylo sladidlo využíváno obyvateli západní Afriky. Je přibližně 2000 - 3000krát sladší než běžný cukr, navíc neobsahuje žádné kalorie. Jedná se o nízkokalorické bílkovinové sladidlo, zesilovač a modifikátor příchuti extrahované ze slupek západoafrického ovoce katemfe. Chuť je ale výrazně odlišná od cukru.
    Thaumatin je snadno rozpustný ve vodě. Má zpožděný nástup sladké chuti, která ale přetrvává několik minut.

  • Stévie

    PRODUKT VHODNÝ RO DIABETIKY Stévie se používá především jako náhražka cukru, ale ve vyšší koncentraci může mít poněkud lékořicovou příchuť. Na rozdíl od cukru je téměř nekalorická, protože lidský organismus neumí rozložit směs vysoce sladivých látek jež Stévie obsahuje.

    Navíc nepřispívá k tvorbě zubního kazu a je vhodná i pro diabetiky. V listopadu 2011 byla stévie v Evropské unii schválena jako přídatná látka do potravin pod označením E960.

    Stevie obsahuje glykosidy, které dávají rostlině sladkou chuť. Izolované složky byly pojmenovány podle rostlin: steviocid a rebaudiosid a jsou 250-300krát sladší než sacharóza. Navíc je glykosid stálý i za tepla, nemění se jeho pH a nekvasí. Stévie se chová stabilně i při teplotách až 250 °C. Proto je možné ji použít i při pečení a dalších tepelných úpravách. Z umělých sladidel lze takto použít jen sukralózu nebo aspartam smíchaný s acesulfamem.

    Čerstvá Stévie obsahuje kromě glykosidů také množství vitamínů E, K, P, A, C, B, fosfor, vápník, železo, hořčík, chróm, kobalt, selen, křemík i antioxidanty.
    Pro své léčivé vlastnosti může být využita jako kardiotonikum, proti vysokému krevnímu tlaku, únavě, depresím, rozšiřuje cévy, snižuje krevní cukr. Díky téměř nulové energetické hodnotě bývá tam, kde je povolena, užívána diabetiky.

    Pomáhá záhánět chuť na sladké, což je vhodné zejména při boji s obezitou a také pomáhá při odvykání kouření, protože snižuje chuť na nikotin. Ke slazení se používají celé nebo drcené lísky.
  • CUKROPUR

    PRODUKT VHODNÝ RO DIABETIKY CUKROPUR je sladidlo s nulovou kalorickou hodnotou vyrobené na bázi sukralozy, přírodního sladidla vyráběného z řepného cukru.

    Jeho sladivost je až 700 krát větší než cukr, proto je ve Cukropuru jeho sladivost snížena pomocí D-Glukózy, aby byla možná jeho jednoduchá aplikace. Sladidlo CUKROPUR představuje v jednom 100g balení svou sladivostí 3,5 kg cukru. Tímto množstvím je možné zdravě osladit např. 1000 hrnků čaje.

    Plně si zachovává chuťové vlastnosti cukru, ale je zcela bez kalorií. Navíc nezpůsobuje kazivost zubů,e teplotně velmi stabilní (při vaření pečení, atd.), je lehce rozpustný ve vodě a nemá žádné vedlejší účinky



ZDRAVÁ VÝŽIVA 3 LÍSTEK
Štefánikova 23, Brno
tel. 776 028 806
mail obchod (zavinác) 3listek.cz
OTEVŘENO
Pracovní dny
09:00 - 18:00

Víkendy, státní svátky
Zavřeno