TUKY, MASTNÉ KYSELINY
Tuky spolu s bílkovinami a sacharidy patří mezi základní složky potravy.
Tuky jsou základní součástí mozkových a nervových buněk. Starají se o
pružnost nervových vláken, aby se informace rychleji přenášely.
Tuky s obsahem vícenenasycených mastných kyselin pomáhají udržet zdravé srdce,
mají příznivý vliv na udržování správné hladiny cholesterolu v krvi.
Mnoho důležitých orgánů (ledviny, srdce, trávicí ústrojí) je chráněno tukem.
Ten zabraňuje jejich zranění a pomáhá udržet teplotu našeho těla.
Tvoří důležitou součást buněčných membrán nutných pro správnou funkci buněk a
hrají roli při tvorbě některých látek hormonální povahy.
Také jsou důležitým zdrojem energie pro lidské tělo,
gram tuku dodá tělu 9 kalorií, zatímco sacharidy a bílkoviny pouze kalorie 4.
Na druhou stranu ale představují velmi zásadní faktor jak při vzniku energetické
nerovnováhy vedoucí k nadváze a obezitě, tak faktor regulující hladinu
krevních tuků a zejména rizikový faktor onemocnění srdce a cév.
Některé tuky jsou také zdrojem esenciálních, pro lidský organismus nepostradatelných
mastných kyselin. Ty se účastní celé řady klíčových procesů
v těle. Přitom si je tělo není schopno vyrobit, a musejí být proto dodávány z vnějších zdrojů.
Podle složení se dělí na
NASYCENÉ - SFA, SAFA
Vyšší konzumace nasycených kyselin vede ke zvyšování cholesterolu v krvi,
prozánětlivého stavu organizmu a dalším negativním vlivům, zejména na srdečně
cévní systém.
NENASYCENÉ - MUFA (MONONENASYCENÉ), PUFA (VÍCENENASYCENÉ)
Jedná se o přírodní pro lidský organizmus nepostradatelné látky.
Přispívají ke snižování cholesterolu v krvi, mají protisrážlivé a antiarytmické
účinky, příznivě působí na srdečně-cévní systém.
Dále se rozdělují na omega-3 (kyselina alfa-linolenová, ALA)
a omega-6 (kyselina gama-linolenová, GLA), označované jako nenasycené mastné
kyseliny podle charakteru chemických vazeb.
TRANS-NENASYCENÉ - TFA
Mají výrazně negativní vliv na naše zdraví, zejména na srdečně-cévní systém
a diabetes mellitus 2. typu. Často vznikají při ztužování tuků a olejů.
Podle vlivu na lidský organizmus je možné tuky rozdělit na
špatné a dobré.
ŠPATNÉ TUKY jsou hlavně ty, které obsahují velké množství nasycených mastných
kyselin a malé množství nenasycených mastných kyselin.
Jedná se především o tuky živočišného původu,
Existují ale i rostlinné tuky, které obsahují nasycené mastné kyseliny
- tuk palmojádrový a kokosový, které se používají jako levnější náhražka
za smetanu.
Tzv.
DOBRÉ TUKY s obsahem převážně nenasycených mastných kyselin,
jsou především rostlinného původu. Samozřejmě s výjimkou tuku rybího.
Omega-3 nenasycené mastné kyseliny
Podílejí se na struktuře a funkci fosfolipidů v buněčné membráně a glykolipidů v nervové tkáni.
Představují významný zdroj energie, ovlivňují stah svalstva, srážení krve,
bolest i zánět.
Mezi významné nenasycené mastné kyseliny se řadí zejména kyselina linolová,
linolenová a kyselina arachidonová.
Jedná se o esenciální kyseliny, které si lidský organismus nedokáže sám
syntetizovat, musí být proto přijímány potravou.
Oproti tomu jiné omega-3 mastné kyseliny, kyselinu olejovou a
palmito-olejovou dokáže tělo vytvářet.
Mají pozitivní vliv na kardiovaskulární systém, ovlivňují chování krevních
destiček a červených krvinek, působí na imunitní systém, ovlivňují vývoj
i onemocnění centrálního nervového systému.
Velký význam má užívání omega-3 kyselin v těhotenství. Má totiž vliv
na porodní váhu miminka a mění samotnou délku těhotenství.
Z přirozených zdrojů se omega-3 nenasycené mastné kyseliny nachází
zejména v rybách. Obsahují je vlašské ořechy, řepka, sója, slunečnicová i sezamová
semínka, pšeničné klíčky a kukuřice.
Omega-6 nenasycené mastné kyseliny
Omega-9 nenasycené mastné kyseliny
Mají antibakteriální a protiplísňové účinky, příznivě ovlivňují krevní tlak,
cukrovku, nervový systém. Chrání před osteoporózou, revmatoidní artritidou,
srdečně-cévními chorobami a některými druhy rakoviny.
Nedostatek těchto tuků způsobuje artritidu,
lámavé nehty, zažívací problémy, pocity hladu, podráždění i únavu.
Také může mít vliv na vypadávání vlasů a zhoršenou koncentraci.