O NÁKUPU KONTAKTY
× DOMŮ HLEDAT


Vláknina

Vláknina tvoří významnou složku naší potravy i když se nejedná o živinu. Rozlišují se dva druhy vlákniny a to rozpustná a nerozpustná, tyn. zda-li je rozpoustná ve vodě či nikoliv. Oba tyto typy se nacházejí v potravinách obsahujících vlákninu v různých vzájemných poměrech.

Rozpustná vláknina

Rozpustná vláknina vstřebává vodu, velmi snadno bobtná. Proto je při jejím podání velice důležitý dostatečný přísun tekutin. Tato vláknina okamžitě mnohonásobně zvětší svůj objem, a to už v horní části trávicího traktu, stimuluje tak peristaltiku střev a změkčuje stolici, čímž přispívá k odstranění zácpy. Pomocí střevních bakterií se v tlustém střevě částečně rozkládá.

Mezi rozpustné vlákniny se řadí

  • HEMICELULÓZA (kukuřice, pšenice)
  • PEKTIN (jablka, hrušky, broskve, ale i rybíz, angrešt),
  • INULIN (čekanka, česnek)
Dalším typen rozpustné, ale nebobtnající vlákniny, je částečně hydrolyzovaná guarová guma. Ta se získává ze semen rostliny podobné fazoli. Využívá se také při pečení a vaření jako pojidlo u bezlepkové diety. Výhodou nebobtnající vlákniny oproti bobtnajícím druhům je, že i v případě nízkého přísunu tekutin nehrozí zácpa.

Rozpustná vláknina pomůže při

  • regulace trávení a vstřebávání sacharidů v tenkém střevě,
  • regulace vstřebávání tuků,
  • vazbě žlučových kyselin,
  • vazbě vody a tím zvětšení střevního obsahu a
  • zvětšení obsahu tlustého střeva a tím naředění toxických látek obsažených ve střevě


Nerozpustná vláknina

Nerozpustná vláknina není rozpustná ve vodě, není stravitelná. Její složky dokážou velmi dobře vodu absorbovat, ale nebobtnají, jak je to v případě rozpustné vlákniny. Nerozpustná vláknina změkčuje a formuje stolici až v dolní části trávicího traktu, jemně mechanicky dráždí střevní stěnu a urychluje tak střevní peristaltiku.

Mezi nerozpustné vlákniny se řadí

  • některé HEMICELULÓZY,
  • CELULÓZA (brukvovitá a kořenová zelenina, slupky obilovin),
  • LIGNIN (součástí dřeva a zdřevnatělých součástí rostlin).

Nezpustná vláknina

  • v žaludku navozuje pocit sytosti,
  • ve střevě působí proti zácpě a jejím komplikacím a ,
  • pomáhá při prevence zubního kazu,





PSYLLIUM

(Jitrocel indický – Plantago ovata) je rostlina s nenápadnými květy a krátkými listy porostlými jemným chmýřím. Vyskytuje se hlavně v Indii, ale také v Iráku, Pakistánu a Austrálii.

Využívá se hlavně osemení (vyčištěné obaly semen), která jsou nejbohatší na rozpustnou vlákninu.

V indické ajurvédě (tradiční indické medicině) se užívá přes 2 tisíce let.
Psyllium dokáže již po několika dnech užívání navodit správnou hustotu stolice a není návykové. V trávicím traktu zvětšuje až 40 x svůj objem. Vzniklý gel pohlcuje nadbytečnou tekutinu a prostým bobtnáním - mechanickou silou jako píst – odsouvá z trávicího traktu škodlivé splodiny.

Potenciální škodlivé (jedovaté a rakovinotvorné) látky jsou ve střevech gelem absorbovány a snižuje se tak jejich kontakt se sliznicemi žaludku a střev.

Nabobtnáním Psyllia vzniká pocit falešného zasycení a zmenšuje se touha po jídle, což je důležité při snižování nadváhy.
  • Pomáhá k celkovému ozdravení organismu. Je to vynikající prostředek při očistných kúrách, při očistě lymfatického systému.
  • Psyllium je účinný prostředek při nadváze a obezitě, omezuje pocit hladu (má téměř nulovou energetickou hodnotu).
  • Je to výborný nenávykový prostředek při zácpě i průjmu (vhodný i pro těhotné, kojící ženy a děti od 3 let).
  • Díky správnému zažívání pomáhá odstranit kožní potíže (lupénku, ekzémy, akné aj.), celkově zlepšuje kvalitu pleti a její pěkný vzhled.
  • Zmírňuje únavu, stres a migrény, vyvolané nedokonalým vyprazdňováním, změkčuje stolici a zmírňuje bolestivé potíže při vylučování (při výskytu hemoroidů).
  • Skvěle očišťuje trávicí trakt, snižuje riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku, zmírňuje svědivost v anální oblasti.
  • Chrání sliznice žaludku a střev při překyselení.
  • Vytváří vhodné podmínky pro osídlení střeva příznivě působícími mikroorganizmy.
  • Přispívá k celkovému ozdravení střevní mikroflóry (při kandidóze, po používání antibiotik apod.).
  • Je vysoce účinné při zvýšené hladině cholesterolu a cukru, neobsahuje cukry ani tuky.
  • Velmi se osvědčuje při alergiích.

Příprava

1-2 čajové lžičky Psyllia (2,5 – 5 g) se rozmíchají ráno případně i večer v 250 ml vlažné tekutiny (čaje, vody, džusu, ovocné šťávy apod.) a ihned vypije (není nutno čekat, až psyllium utvoří gel)! Zapije se ještě dalším šálkem nápoje.

Při bobtnání spotřebuje Psyllium dostatečné množství tekutiny, proto se při tužší stolici zapíjí důkladněji; při řidší stolici naopak méně. Užívá se nejlépe nalačno, zhruba 30 min. před jídlem. Účinek se dostavuje po 8-12 hod.

Psyllium má neutrální chuť, a proto ho můžeme přidávat téměř do všech potravin a nápojů. Lze ho např. využít jako součást cereálních snídaní, polévek, kaší, špenátu apod.

INULIN

Inulin je polysacharid, který u některých rostlin z čeledi hvězdnicovitých a zvonkovitých nahrazuje škrob jako zásobní látku. Jde o jemný bílý prášek, chuťově působí sladce, ale neštěpí se amylázou, takže živočišný organismus ho neumí využít.

Ve střevě se tedy chová jako rozpustná vláknina.Bakteriální enzymy jej dokáží rozštěpit, inulin je zdrojem energie pro symbiotické střevní bakterie, má prebiotický efekt. Protože se inulin neštěpí v tenkém střevě, není resorbován a využíván. Jeho kalorická hodnota je velmi nízká až nulová, nezvyšuje hladinu krevního cukru. Zároveň je sladký, dá se proto použít jako náhrada cukru nebo jako náhrada tuku (pro nízkotučné výrobky).
Zvyšuje kyselost prostředí tlustého střeva a tím zabraňuje růstu polypů a snižuje rizika vzniku rakoviny konečníku a tlustého střeva, má pozitivní vliv na krevní cholesterol a triglyceridy, zvyšuje účinnost absorpce vápníku v těle stabilizuje hodnoty krevního cukru.

Drť z ostropestřce

Za léčivé účinky plodů ostropestřce jsou odpovědny zejména flavonolignany silybin, silydianin a silychristin (silycristin, silykristin),souhrnně označovaných jako silymarin.

Tyto látky se váží na membrány jaterních buněk a zabraňují tak vniknutí toxických látek do jaterní tkáně. Vedle toho i podporují regeneraci poškozených jaterních buněk, posilují imunitní systém a působí jako dosti silné antioxidanty.

Drť je možné použít a podporu činnosti jater, žlučníku a zažívacího traktu či k posílení obranyschopnosti organismu. Také ovlivňuje tvorbu žluči a tím i látkovou výměnu.

Užívání

Denně 1-2 čajové lžičky do jídla, salátu, jogurtu, nápoje nebo jen zapít vodou. tepelně neupravovat


Drť ze lněných semínek

Semeno lnu se používá při zácpě, zánětu žaludku a střev, při vředech žaludku a dvanácterníku. Pro působení v žaludku nebo dvanácterníku se podává slizovitý macerát, zatímco pro působení ve střevech se podává celé nebo čerstvě mleté semeno.

Lněné semínko pomáhá při zánětech žaludku, při žaludečních vředech, je dobrým pomocníkem při redukčních dietách, chrání srdce a cévy, pomáhá při kožních obtížích, astmatu, migrénách a jsou velmi vhodnou prevenci před vznikem rakoviny.

Lněné semeno je vhodné obzvláště pro ženy, protože upravuje menstruaci, pomáhá porodům, je po něm kvalitnější mateřské mléko, zmírňuje klimakterické obtíže.

Užívání

1-2 čajové lžičky denně do jídla, salátu, jogurtu, nápoje nebo bez jídla načisto a zapít vodou. tepelně neupravovat


Otruby

Jsou zdrojem stravitelné i nestravitelné vlákniny, což je ideální pro správnou činnost tlustého střeva. Konzumace otrub zajistí stálou hladinu cukru v krvi a zároveň snižuje hladinu cholesterolu. Otruby zvyšují množství odpadního materiálu a regulují rychlost jeho průchodu střevem.

Zrychlením, ale i zpomalením se vytváří podmínky pro zlepšení vstřebávání potravy. Ovesné otruby obsahují rozpustné vlákniny na sebe váže žlučové kyseliny a vylučují je se stolicí. Rostlinná vláknina brání vstřebávání ostatních živin, ale sama má sytící efekt. To je velmi důležité v léčbě obezity.

Lze je také využít při léčení ekzémů a to pomocí koupele.

Užívání

20 až 30g denně po dobu jednoho týdne zabraňuje zácpě. tepelně neupravovat