SUPERPOTRAVINY
Jako superpotraviny, superfoods, jsou ve světě označovány potraviny, které jsou mimořádně
výživné anebo jinak vysoce prospěšné lidskému zdraví.
Většinou jsou charakterizovány vysokou nutriční hodnotou a málo kaloriemi,
vysokým obsahem vlákniny a omega-3 mastných kyselin a velkým množstvím antioxidantů.
Mají také dostatek fytochemikálií, které potenciálně chrání před nemocemi. Dá
se říct, že hlavním znakem superpotravin je to, že dokáží bez umělých doplňků dodat tělu
velké množství výživných látek.
Mezi superpotaviny bývá zařazováno ovoce a bobule jako Acai a Goji, které
mají vysoký obsah antioxidantů a esenciálních mastných kyselin;
fialové bobule, borůvky či ostružiny, které jsou zase zdrojem antioxidantů a fytochemikálií.
Mladé zelené trávy jako např. ječmen zase obsahují spoustu vitaminů i fytochemikálií; zelené řasy
mají vysoký obsah antioxidantů, B vitaminy a rostlinné bílkoviny
V přehledu na této stránce jsou uvedeny jednotlivé produkty, které bývají řazeny mezi superpotraviny nebo produkty takové, že
z našeho pohledu splňují charakteristiky uvedené výše na této stránce.
ALOE VERA GEL

Aloe Vera je suchomilná sukulentní rostlina, původně pocházející ze subtropické Afriky.
Patří k nejdéle známým léčivým rostlinám vůbec, užívala se již ve Starém Egyptě
a Řecku pro svoje hojivé a antibakteriální účinky.
Listy Aloe vera obsahují šťávu připomínající průhledný gel.
Tá může nahradit skoro celou domácí lékárničku.
Obsahuje mnoho důležitých aminokyselin, minerálů jako hořčík, zinek, vápník,
chróm, měď, draslík, sodík, vitaminů A, C i B, kyselinu listovou.
Aloe je amorfní droga s obsahem antrachinonů (podobně jako např. oddenek rebarbory).
Biologicky aktivní látky z Aloe very je možno rozdělit na
PROTIZÁNĚTLIVÉ A KREVNÍ CUKR NORMALIZUJÍCÍ LÁTKY
tyto látky redukují zánětlivé reakce provázející např. artritidu, kolitidu a
pálení žáhy, pomáhají též snižovat krevní cukr u diabetu I. a II.typu
VNITROBUNĚČNÉ ANTIOXIDANTY, tzv. zametači volných radikálů
ty jsou velice důležité při léčbě arteriosklerózy, srdečních
chorob a Parkinsonovy choroby
ANTIPATOGENNÍ LÁTKY
mají antibakteriální, antivirový,
protiplísňový efekt (důležité pro boj s bakteriemi, viry i plísněmi uvnitř těla i
na pokožce), při detoxikaci organizmu, při zažívacích a střevních obtížích, při
zánětlivých onemocněních pokožky
LÁTKY PŘÍZNIVĚ OVLIVŇUJÍCÍ IMUNITNÍ SYSTÉM
stimulující látky mají obecně význam při boji s chronickým únavovým syndromem,
AIDS, různými chronickými infekčními chorobami.
Užívání
Gel nebo šťáva se používá sušená, konzervovaná nebo čerstvá.
Většinou není nikterak ředěna vodou, doslazována, barvena
a neobsahuje alkohol.
Užívá se buď neředěná ve dvou až třech porcích denně nebo je možné ji naředit vodu. Může se přisladit medem.
Není vhodná pro děti, vnitřně použitá pak pro těhotné a kojící ženy.
BRUSINKY

Americké brusinky obsahují cukry, kyselinu citronovou a jablečnou, v menším
množství kyselinu šťavelovou a benzoovou. Dále karotenoidy, vitamín C, flavonoidy,
třísloviny, glykosidy, antokyany, pektina či mnoho minerálních látek a solí.
Obsahují také látku, jež znemožňuje bakteriím uchytit se v buněčné výstelce
močových cest a močového měchýře a tím jim brání se množit. Jediným dalším
plodem s podobným účinkem je borůvka, patřící do stejné čeledi rostlin.
Listy brusinky obsahují glykosidy , třísloviny (ale jen malé množství, a proto
je dobře snáší děti) , flavonoidy ,
(ve větším množství mohou způsobit nevolnost, někdy je kvůli tomu např. urologický čaj špatně snášen),
minerální soli, organické kyseliny.
Mají desinfekční účinky. Účinné jsou při zánětu močových cest.
Působí žlučopudně a snižují obsah cukru v krvi.
Navíc působí proti průjmům a jsou antisklerotické.
Plody brusinky mají trpkou nakyslou chuť a moučnatou konzistenci.
GINKGO BILOBA
(JINAN DVOULALOČNÝ)
Strom Ginkgo na našem světě roste již po mnoho tisíciletí. Jeho velká odolnost
vůči různým vlivům způsobila, že se v přírodě drží tak dlouho. Ginkgo je
unikátní rostlinný druh. Výrazně se odlišuje od jiných stromů, zejména svými listy.
Zdraví prospěšné účinky Ginkgo Biloba byly objeveny patrně nejprve na dalekém východě.
Právě čínská přírodní medicína Ginkgo dodnes bere jako jednu z hojně využívaných rostlin
pro přírodní léčitelství.
Obsahuje skoro šedesát biologicky aktivních látek.
Mezi nejdůležitější patří
TERPENTÝNY
tekutina získávaná destilací pryskyřice ze stromů, v medicíně se používal jako povrchové či
vnitřní domácí léčivo. Povrchově se používaly jako abraziva a na rány,
k hubení vší, a po smíchání s tukem k prsním obkladům nebo k inhalaci při nosních
a krčních nemocích.
FLAVONOIDY
bioflavonoidy, či vitamín P, jsou látky náležející mezi rostlinné sekundární
metabolity. Mají kladný vliv na lidský organismus, hlavně na cévy a také pomáhají antioxidačním procesům.
KARBOXYLOVÉ KYSELINY
organické kyseliny jsou součástí všech živých organismů. tyto substráty klíčových
metabolických dějů a aminokyselin jsou základním stavebním kamenem bílkovin.
V medicíně se používá např. kyselina octové i mléčná, jako dávivý kámen pak kyselina vinná.
Kyselina acetylsalicylová jako účinná látka aspirinu je významným lékem proti zánětu a horečce .
VITAMÍNY
Hlavním léčivým účinkem Gingko Biloba je efekt na rozšíření cév prakticky kdekoli
na těle a následné lepší prokrvení organismu. Právě tento efekt je žádaný při
mnoha vážnějších i jednodušších zdravotních problémech.
Gingko se tedy kromě potíží s prokrvením některých částí těla používá například na
posílení funkce paměti a mozku či na lepší soustředění.
Dále bývá doporučováno na nedoslýchavost nebo na hučení či šelest v uších. Ginko
Biloba příznivě působí proti únavě, zlepšuje metabolismus a imunitní schopnosti organismu.
V některých případech může působit i jako přírodní antidepresivum.
GUARANA

Guarana je zázračný keř pocházející z brazilské Amazonie. Guarana v místech
svého původu, tedy v deštných pralesích, dosahuje výšky až 12m. Plody jsou malé,
kulaté, jasně červené barvy a rostou v trsech. Při zrání bobule praskají, objeví
se černé semeno a celá bobule vypadá jako oko. Semena se skládají z načervenalých
rostlinných vláken a pryskyřice s malým množství oleje a vody.
Guarana obsahuje antioxidanty, stimulanty theobromin a theofylin, alkaloidy jako kofein a guaranin.
To je stimulační látka podobná kofeinu, pozvolna se uvolňuje a působí dlouhodobě.
Není návyková a její užívání bývá naprosto bezpečné.
Guarana je jedním z nejbohatších zdrojů
kofeinu, obsahuje až třikrát větší množství kofeinu než káva, proto se používá
v boji proti únavě, zvyšuje odolnost a fyzickou výdrž organismu.
Guarana má mnoho účinků - stimuluje, zvyšuje energii, ulevuje od bolesti, zabíjí
bakterie, působí proti chronickým průjmům, zlepšuje paměť, roztahuje krevní cévy,
uklidňuje a užívá se při depresivních stavech, ředí krev a v
neposlední řadě také pomáhá snižovat hmotnost.
GOJI

Kustovnice čínská je snad nejvýživnějším plodem na naší planetě. Z nutričního
hlediska patří Goji mezi nejhodnotnější druhy ovocných plodů.
Bobulky Kustovnice obsahují 18 druhů aminokyselin, 21 stopových prvků, z hlavních je to zinek,
železo, měď, vápník, germanium, selen a fosfor.
Také obsahuje vitaminy C, B1,
B2, B6 a E, ze všech známých rostlin je nejbohatším zdrojem karotenoidů,
což je organická látka ze skupiny tetraterpenoidů. Vyskytují se v rostlinách
jako fotosyntetická barviva a mají výrazné antioxidační účinky.
Pro své blahodárné účinky je Kustovnice čínská považovaná v tradiční
čínské medicíně za nenahraditelný doplněk stravy. Jedná se o silný antioxidant,
který předchází předčasnému stárnutí, podporuje vitalitu a
působí jako afrodiziakum.
Goji podporuje imunitní systém, zlepšuje paměť, ulevuje při
bolestech hlavy, pomáhá při stresu, dodává lepší náladu, zlepšuje kvalitu spánku,
snižuje krevní tlak, posiluje srdce a podporuje krvetvorbu.
Kustovnice čínská také významně ovlivňuje činnost jater a ledvin. Napomáhá
udržovat normální hladinu cukru v krvi a snižovat cholesterol, zlepšuje zrak,
zmírňuje projevy lupenky.
Plody mají i v sušeném stavu světle červenou barvu, jsou velké asi jako sušené
hrozinky, chutí připomínají něco mezi brusinkou, třešní, šípkem i hrozinkou.
Pro svoji příjemnou chuť se plody Kustovnice dají jíst syrové, sušené, nebo
s nimi vylepšit sladké i slané pokrmy.
CHIA SEMÍNKA

Chia semínka jsou drobnými semínky šalvěje hispánské rostoucí v některých zemích
Jižní a Střední Ameriky. Jsou významným zdrojem proteinů, kvalitních sacharidů,
tuků, především rostlinných Omega-3 mastných kyselin a také vlákniny.
Semínka dále obsahují řadu antioxidantů, vápník (5x víc vápníku než v mléce),
železo, zinek, draslík, magnesium, fosfor a další důležité živiny v čisté a přírodní formě.
Vyznačují se skvělou schopností vázat na sebe vodu, tím tvoří jemný, zdravý
a lehce stravitelný gel, který v lidském těle pomáhá snižovat hladinu krevního cukru
tak, že chia napomáhají prodlužovat přeměnu zkonzumovaných cukrů na glukózu.
Tím nedochází k rapidnímu zvýšení krevního cukru a nedostavuje se tak
silný pocit hladu při následném poklesu krevního cukru.
Chia semínky jsou významným nutričním pomocníkem také pro sportovce či aktivní
jedince. Jsou vhodným doplňkem pro vegetariány, vegany
i pro malé děti (gel se snadno konzumuje v kaších a nemá žádnou pachuť).
KAKAOVÉ BOBY (NEPRAŽENÉ )

Kakaové boby obsahují velké množství antioxidantů, vitaminy a
základních minerálů včetně hořčíku, síry, vápníku, železa, zinku, mědi, draslíku a manganu.
Kakao má více antioxidantů a flavonoidů než jakákoliv jiná potravina, včetně borůvek,
červeného vína, černého nebo zeleného čaje. Ve skutečnosti má až čtyřikrát
větší množství antioxidantů než je v zeleném čaji. Obsažené neurotransmitery pomáhají
podporovat pozitivní, mladistvou a jasnou mysl, kakao navíc stimuluje sekreci endorfinů
navozující příjemný pocit. Navíc fenyletylamin totožný s tím, který se vytváří v
mozku zamilovaných.
Kakao obsahuje kyselinu olejovou a jednoduché nenasycené tuky, jež se např. vyskytují
v olivovém oleji.
Kakao také obsahuje malé množství kofeinu a theobrominu.
Pokusy ukázaly, že tyto povzbuzující prostředky působí zcela odlišně při konzumaci
v syrovém (tj. živém) stavu a ve vařené či pražené (tj. neživé) formě.
Nepražené kakaové boby jsou výborným prostředkem jak dodat tělu energii.
S plnou chutí a bohatým aroma jsou ideální na svačinu, nebo do koktejlů, dezertů
a čokoládových dobrot.
MORINGHA
MORINGA je jedna z nejvýživnějších rostlin na světě.
Nejvýznamnější je množství antioxidantů.
Dále obsahuje vitamíny A, B,
B1, B2, B3, C, E, minerály jako draslík, fosfor, hořčík, měď, vápník, zinek, železo,
kolem 28 % proteinu, 18 aminokyselin, 46 antioxidantů a skoro 90 dalších živin.
MUMIO

Jedná se o hutnou lepkavou hmota připomínající dehet. Získává se v horských
jeskyních ve střední Asii, (Kavkaz, Altaj, Tibetské pohoří).
Tato přírodní směs organických i neorganických prvků je snadno rozpustná ve vodě.
Mumio očištěné od příměsí a extrahované má podobu tmavě hnědě zabarvené homogenní hmoty s
lesklým povrchem a s osobitým aromatickým pachem.
Mumio se řadí do skupiny adaptogenů, je směsí 17 aminokyselin, vitaminů B2, B6,
B12 a D, organických kyselin z fosfolizované vegetace (kyselina benzoová,
kyselina hippurová, mastné kyseliny, ichthyol, triterpeny, dibenzo-?-pyrony,
huminové kyseliny, fulvokyseliny). Také obsahuje vápník, fosfor, sodík, hořčík,
draslík, stopové prvky železa, mědi, kobaltu, manganu, selenu, zinku či molybdenu.
Mumio pomáhá organismu překonávat
velkou fyzickou a psychickou zátěž a současně regeneruje kostní hmotu.
Má silné protizánětlivé a bakteriocidní účinky, urychluje regeneraci poškozených tkání.
Posiluje obranyschopnost organismu, pomáhá při bakteriálních a virových
infekcích, při nemocech oběhového
ústrojí, otravách a nechutenství, při onemocnění horních cest dýchacích nebo
paradentóze.
RAKYTNÍK

Rakytník je bohatým zdrojem vitamínů ze skupiny A, C, E, K, B1, B2, B6, P,
kyseliny listové, organických kyselin, karotenoidů, cukrů, tříslovin a mnoha minerálních solí.
Je vhodným doplňkem výživy při avitaminóze, působí podpůrně při infekčních chorobách a v období rekonvalescence.
Díky svému složení má rakytník mnohostranné využití. Pomáhá při žaludečních a dvanácterníkových vředech
, chorobách tlustého střeva, při zánětech, průjmech či kožních chorobách a poranění kůže.
Také při nemocech oběhového ústrojí, při předchází rozvoji trombotického zánětu žil,
arterioskleróze a srdečním infarktům Zvyšuje odolnost organismu,
doplňuje nedostatek vitaminů a minerálů.
Za účelem dosažení maximálního efektu je vhodné spojit vnitřní a zevní užívání.
Vnitřně
Nejlepší je užívat olej přímo, případně smíchaný s jogurtem, kefírem nebo kyselým mlékem.
Zevně
Olej je možné používat k mazání postižených míst, k výplachům ústní dutiny a krku, podávat
ve formě obkladů nebo jako složku pleťových a vlasových masek. Olej je možné míchat s krémy,
balzámy a olivovým olejem.
Nevhodné pro děti do 3 let. Těhotným a kojícím ženám se doporučuje konzultace s lékařem.
REISHI

Jedlá houba z Dálného východu obsahuje velké množství látek mimořádných vlastností a
v čínské medicíně se používá se již tisíce let. Považuje se za jednu z nejcennějších
terapeutik.
Obsahuje všech osm esenciálních aminokyselin a má vysoký obsah železa, selenu a vitaminu B.
vysoký obsah polysacharidů podporuje stimulující účinek pro imunitu, gano-derma-polysacharidy
zpomalují růst nádorů. V Japonsku se z toho důvodu používá reishi jako prevence
léčení a terapie rakoviny.
Má pozitivní vliv na poruchy spánku, na snižování hladiny cholesterolu, podporuje
krevní oběh, díky triterpenům působí proti trombózám. Také působí protizánětlivě
a pomáhá při určitých problémech s játry.
Dále zlepšuje regeneraci epitelu plic, rozšiřuje úzké průdušky, a snižuje proto riziko
onemocnění bronchitidou.
Látky obsažené v reishi působí pozitivně i na činnost srdce tím, že zlepšují průtok
krve a navíc s nižší spotřebou kyslíku.
SYROVÁTKA

Syrovátka je žlutozelená tekutina, která zůstane po sražení mléka. Je to vlastně
mléčné sérum, které se získává po odstranění kaseinu z mléka.
Po sražení mléka vznikne tuhá část kasein, což je v podstatě tvaroh,
a tekutá část, které se občas říká mléčné sérum - syrovátka.
Obsahuje vitamíny B1, B2, B6, B12, C a E, hořčík, fosfor, vápník, draslík,
sodík, zinek. Také niacin, biotin, bílkoviny nebo kyselinu listovou a pantotenovou.
Čistá syrovátka navíc pomáhá tělu vytvářet glutathion, což je velmi silný antioxidant
podílející se na vytváření a regeneraci dalších antioxidanty.
Při vnitřním užití pomáhá syrovátka odvádět toxické látky z organismu,
podporuje činnost ledvin, upravuje metabolizmus, zlepšuje látkovou výměnu a
účinně napomáhá snižování cholesterolu.
Zabraňuje zánětům žaludku a střev, dodává tělu důležité minerály.
Je nízkokalorickým nápojem i potravinou, vhodná při snižování nadváhy a
velmi vhodná pro těhotné ženy, jelikož nesnižuje hladinu vápníku a odvodňuje.
také je velmi vhodná pro sportovce.
Při vnějším užívání má syrovátka protizánětlivé účinky, proto je vhodná na
citlivou pleť. Je vhodná na každodenní mytí při akné, napíná, prokrvuje
a vyhlazuje pokožku.
ŘASY
Sladkovodní řasy Chlorella i Spirulina pomáhají navracet a udržovat zdraví. Vědecké studie prokazují, že
rostlinné fytonutrienty Chlorelly i Spiruliny podporují imunitní systém, preventivně působí
na mnoho onemocnění a zlepšují celkový zdravotní stav organismu.
Obě mikrořasy jsou také bohaté na rostlinné bílkoviny, betakaroten, železo, vitamíny (především B12),
minerály a živiny, ale i základní (esenciální) i vzácné mastné kyseliny.
Pomáhají efektivně odbourávat nežádoucí toxické látky a hlavně nebezpečné volné radikály.
Poutají je na sebe a přirozenými cestami je odvádějí z těla pryč.
Při kombinování Chlorelly a Spiruliny se do těla dostane kompletní sortiment aminokyselin,
které lidské tělo použije pro vlastní bílkoviny (zde je důležitá především Chlorella,
Spirulina je však jejím vítaným doplňkem.
CHLORELLA

Chlorella je sladkovodní zelená mikrořasa s léčivými účinky.
Má nejvyšší zastoupení chlorofylu ze všech známých rostlin.
Chlorofyl se podílí na zlepšení krevního obrazu, urychluje hojení ran a zabraňuje zánětům.
Chlorella obsahuje růstový faktor CGF podporující buněčný růst a tím ovlivňující posílení organismu,
chlorellin, což je probiotikum a přírodní antibiotikum, a sporopollein starající se o detoxikaci.
Chlorella obsahuje dvakrát více bílkovin než luštěniny, z 60 % ji tvoří rostlinný protein.
V chlorelle se nachází také vitamíny A, H, D, C a B, z minerálů potom železo, zinek, fosfor nebo hořčík.
Chlorofyl chlorelly pomáhá zlepšit krevní obraz, urychlit hojení ran,
a dokonce i potlačit nepříjemné tělesné pachy. íky přírodnímu antibiotiku chlorellinu má
výrazné antibakteriální účinky, které dokáží pomoci zastavit či potlačit řadu
infekcí včetně borreliózy.
Pomáhá zvýšit imunitu, přispívá k celkovému pročištění a detoxikaci organismu,
příznivě ovlivňuje pH organismu.
Mírní negativní dopady stresu, pomáhá se vypořádat s
chronickou únavou, pozitivně ovlivňuje spánek, myšlení a paměť.
Také přispívá k ochraně srdce a cév a snížení hladiny
cholesterolu, podporuje trávení či podporuje léčbu zánětů dásní, aft a oparů.
SPIRULINA

Spirulina je sladkovodní sinice (nejedná se tedy o řasu).
Obsahuje všechny základní vitamíny, především B, E a H, minerály jako síra, draslík,
selen, hořčík, zinek či železo, lehce vstřebatelné živiny a karoteny.
Spirulina má díky až 70 % podílu rostlinných bílkovin vysokou nutriční hodnotu. Její protein
obsahuje všechny esenciální aminokyseliny. Obsažené antioxidanty jako např.
betakaroten či chlorofyl pomáhají chránit organismus.
Chlorofyl spiruliny pomáhá zlepšit krevní obraz, urychlit hojení ran, regeneraci buněk a tkání,
zvýšit imunitu.
Přispívá k celkovému pročištění a detoxikaci organismu, pomáhá detoxikovat krev, játra, ledviny.
Také snižuje pocit hladu, pomáhá při redukčních dietách.
Podporuje krvetvorbu, snižuje cholesterol, zlepšuje zdraví srdce a slinivky.
Pozitivně ovlivňuje spánek, myšlení a paměť a je zdrojem energie.
ZELENÉ POTRAVINY
MLADÁ PŠENICE

Jemný zelený prášek obsahující antioxidanty, vitamíny, minerály, aminokyseliny,
aktivní enzymy, bioflavonoidy, chlorofyl a jiné fytonutrienty je vyrobený z mladé pšenice.
Obsahuje betakaroten, vitamíny A, B1, B2, B5, B6, C, E, K, niacín, biotin, kyselinu
listovou, aminokyseliny, minerály jako draslík, hořčík, křemík, zinek,
vápník, ale i enzymy a chlorofyl. Chlorofyl společně se železem mnohonásobně
zvyšuje jejich využití pro krvetvorbu. Díky alkalickému Ph neutralizuje překyselení organismu.
Díky vhodné kombinaci těchto látek
dokáže působit alkalizačně, antioxidačně a upravovat důležité procesy v lidském těle.
Je důležitá pro optimální metabolismus, regeneraci a ochranu organismu,
bývá považována za nutričně nejhodnotnější trávu na světě.
Má silný alkalizující účinek v těle, neutralizuje zakyselení organismu.
Obsahuje antioxidační látky, zabraňuje stárnutí organism.
Další látky detoxikují organismus, zabraňují vstřebávání
karcinogenních látek ze zažívacího traktu a zažívací trakt čistí.
Velký obsah chlorofylu má přímý vliv na hladinu hemoglobinu,
podporuje zásobení tkání kyslíkem a pomáhá odstraňovat těžké kovy a chemikálie z krve.
Také podporuje léčbu kožních onemocnění, hojení ran a
regeneraci všech tkání.
Mladá pšenice a její účinky jsou totožné s mladým či zeleným
ječmenem. Jediným větším rozdíl je chuť. Pšenice také oproti mladému ječmenu má větší
vliv na metabolismus a to především jeho zrychlení.
MLADÝ JEČMEN

Jemný zelený prášek vyrobený z mladého ječmene obsahuje spoustu
vitaminů, minerálních látek, stopových prvků a aminokyselin.
Obsahuje vitaminy A, B1, B2, B6, E, kyselinu listovou, minerály jako křemík,
železo, draslík, vápník, hořčík, zinek, enzymy, aminokyseliny, antioxidanty a
bioflavonoidy.
Téměř polovinu jeho hmotnosti tvoří aktivní enzymy, které spolu
s chlorofylem účinně podporují jak šetrnou detoxikaci, tak i hojivé procesy.
Mladý ječmen sytí a čistí zároveň, díky vysokému obsahu chlorofylu i aktivních enzymům
je ideálním prostředkem pro detoxikaci organismu.
Má vysoký obsah antioxidantů, a díky nim zpomaluje buněčné
stárnutí a snižuje riziko rakovinového bujení. podporuje trávení a peristaltiku.
Díky vysokému obsahu železa a chlorofylu příznivě
ovlivňuje krevní obraz, má protisrážlivé účinky, zabraňuje tvorbě trombů, aterosklerozy či
koronárních chorob, příznivě ovlivňuje imunitu, hojení ran a regeneraci
VČELÍ PRODUKTY
MATEŘÍ KAŠIČKA V MEDU
Mateří kašička je zdrojem stimulačních látek využitelných v oblasti jater,
srdce, nervového i imunitního systému. Také stimuluje krvetvorbu, ovlivňuje
hojení tkání, (snižuje) hladinu cholesterolu, životaschopnost spermií, zvyšuje
odolnost proti stresu.
Dále potlačuje procesy stárnutí a únavy, působí proti negativnímu vlivu volných radikálů.
Je dobré ji použít během zvýšené fyzické i psychické aktivity, pro regeneraci i zotavení.
PROPOLIS V MEDU
Propolis má protizánětlivé, bolest zmírňující účinky, ničí bakterie, bacily, viry.
Používá se při celkovém oslabení organizmu, různých zanětlivých nemocech,
při rýmě, nachlazení. Má pozitivní vliv při léčbě akné, v chřipkovém období.
Preventivně zvyšuje obranyschopnost oraganizmu. Také je využitelný při bolestech
žaludky i žlučníku, žaludečních vředech.
RAKYTNÍK V MEDU
Díky vysokému obsahu vitamínu C a A, stopových prvků, tříslovin, olejů je
vznikající při rekonvalescenci, plicních, žaludečních, střevních a kloubních
onemocněních, stejně tak i při slabostech nebo při snížené odolnosti organizmu.
KVĚTOVÝ PYL
Pyl obsahuje velké množství bílkovin, nenasycených mastných kyselin, vitamíny,
železo, fosfor, kalcium, dále draslík, horčík, chlór, sodík, kobalt i měď.
Pyl pomáhá udržovat zdravou pokožku a sliznice, podporuje růst vlasů,
udržuje propustnost cév. Je také vhodný na snížení tlaku nebo cholesterolu,
podporuje růst červených krvinek, stavbu kostí, zubů i nervů.
Používá se při
onemocnění prostaty, zánětech horních cest dýchacích, nervových onemocněních,
poruchách trávení a také upravuje činnost střev.
Vláknina
Vláknina tvoří významnou složku naší potravy i když se nejedná o živinu.
Rozlišují se dva druhy vlákniny a to rozpustná a nerozpustná, tyn. zda-li je
rozpoustná ve vodě či nikoliv. Oba tyto typy se nacházejí v potravinách obsahujících vlákninu
v různých vzájemných poměrech.
Rozpustná vláknina
Rozpustná vláknina vstřebává vodu, velmi snadno bobtná. Proto je při jejím podání
velice důležitý dostatečný přísun tekutin. Tato vláknina okamžitě mnohonásobně zvětší
svůj objem, a to už v horní části trávicího traktu, stimuluje tak peristaltiku
střev a změkčuje stolici, čímž přispívá k odstranění zácpy. Pomocí střevních
bakterií se v tlustém střevě částečně rozkládá.
Mezi rozpustné vlákniny se řadí
- HEMICELULÓZA (kukuřice, pšenice)
- PEKTIN (jablka, hrušky, broskve, ale i rybíz, angrešt),
- INULIN (čekanka, česnek)
Dalším typen rozpustné, ale nebobtnající vlákniny, je částečně hydrolyzovaná
guarová guma.
Ta se získává ze semen rostliny podobné fazoli. Využívá se také při pečení a vaření
jako pojidlo u bezlepkové diety. Výhodou nebobtnající vlákniny oproti bobtnajícím druhům je,
že i v případě nízkého přísunu tekutin nehrozí zácpa.
Rozpustná vláknina pomůže při
- regulace trávení a vstřebávání sacharidů v tenkém střevě,
- regulace vstřebávání tuků,
- vazbě žlučových kyselin,
- vazbě vody a tím zvětšení střevního obsahu a
- zvětšení obsahu tlustého střeva a tím naředění toxických látek obsažených ve střevě
Nerozpustná vláknina
Nerozpustná vláknina není rozpustná ve vodě, není stravitelná. Její složky dokážou
velmi dobře vodu absorbovat, ale nebobtnají, jak je to v případě rozpustné vlákniny.
Nerozpustná vláknina změkčuje a formuje stolici až v dolní části trávicího traktu,
jemně mechanicky dráždí střevní stěnu a urychluje tak střevní peristaltiku.
Mezi nerozpustné vlákniny se řadí
- některé HEMICELULÓZY,
- CELULÓZA (brukvovitá a kořenová zelenina, slupky obilovin),
- LIGNIN (součástí dřeva a zdřevnatělých součástí rostlin).
Nezpustná vláknina
- v žaludku navozuje pocit sytosti,
- ve střevě působí proti zácpě a jejím komplikacím a ,
- pomáhá při prevence zubního kazu,
PSYLLIUM
(Jitrocel indický – Plantago ovata) je rostlina s nenápadnými květy a krátkými
listy porostlými jemným chmýřím. Vyskytuje se hlavně v Indii, ale také v Iráku,
Pakistánu a Austrálii.
Využívá se hlavně osemení (vyčištěné obaly semen), která jsou nejbohatší
na rozpustnou vlákninu.
V indické ajurvédě (tradiční indické medicině) se užívá přes 2 tisíce let.
Psyllium dokáže již po několika dnech užívání navodit správnou hustotu stolice a není návykové.
V trávicím traktu zvětšuje až 40 x svůj objem. Vzniklý gel pohlcuje nadbytečnou tekutinu
a prostým bobtnáním - mechanickou silou jako píst – odsouvá z trávicího traktu škodlivé
splodiny.
Potenciální škodlivé (jedovaté a rakovinotvorné) látky jsou ve střevech gelem
absorbovány a snižuje se tak jejich kontakt se sliznicemi žaludku a střev.
Nabobtnáním Psyllia vzniká pocit falešného zasycení a zmenšuje se touha po jídle, což je důležité
při snižování nadváhy.
- Pomáhá k celkovému ozdravení organismu. Je to vynikající
prostředek při očistných kúrách, při očistě lymfatického systému.
- Psyllium je účinný prostředek při nadváze a obezitě,
omezuje pocit hladu (má téměř nulovou energetickou hodnotu).
- Je to výborný nenávykový prostředek při zácpě i
průjmu (vhodný i pro těhotné, kojící ženy a děti od 3 let).
- Díky správnému zažívání pomáhá odstranit kožní potíže
(lupénku, ekzémy, akné aj.), celkově zlepšuje kvalitu pleti a její pěkný vzhled.
- Zmírňuje únavu, stres a migrény, vyvolané nedokonalým
vyprazdňováním, změkčuje stolici a zmírňuje bolestivé potíže při vylučování (při výskytu hemoroidů).
- Skvěle očišťuje trávicí trakt, snižuje riziko rakoviny
tlustého střeva a konečníku, zmírňuje svědivost v anální oblasti.
- Chrání sliznice žaludku a střev při překyselení.
- Vytváří vhodné podmínky pro osídlení střeva příznivě
působícími mikroorganizmy.
- Přispívá k celkovému ozdravení střevní mikroflóry
(při kandidóze, po používání antibiotik apod.).
- Je vysoce účinné při zvýšené hladině cholesterolu
a cukru, neobsahuje cukry ani tuky.
- Velmi se osvědčuje při alergiích.
Příprava
1-2 čajové lžičky Psyllia (2,5 – 5 g) se rozmíchají ráno případně i večer v 250 ml vlažné
tekutiny (čaje, vody, džusu, ovocné šťávy apod.) a ihned vypije (není nutno čekat,
až psyllium utvoří gel)! Zapije se ještě dalším šálkem nápoje.
Při bobtnání spotřebuje Psyllium dostatečné množství tekutiny, proto se při tužší
stolici zapíjí důkladněji; při řidší stolici naopak méně. Užívá se nejlépe nalačno,
zhruba 30 min. před jídlem. Účinek se dostavuje po 8-12 hod.
Psyllium má neutrální chuť, a proto ho můžeme přidávat téměř do všech potravin a nápojů.
Lze ho např. využít jako součást cereálních snídaní, polévek, kaší, špenátu apod.
INULIN
Inulin je polysacharid, který u některých rostlin z čeledi hvězdnicovitých a zvonkovitých
nahrazuje škrob jako zásobní látku.
Jde o jemný bílý prášek, chuťově působí sladce, ale neštěpí se amylázou, takže živočišný
organismus ho neumí využít.
Ve střevě se tedy chová jako rozpustná vláknina.Bakteriální enzymy jej dokáží rozštěpit,
inulin je zdrojem energie pro symbiotické střevní bakterie, má prebiotický efekt.
Protože se inulin neštěpí v tenkém střevě, není resorbován a využíván. Jeho kalorická
hodnota je velmi nízká až nulová, nezvyšuje hladinu krevního cukru. Zároveň je sladký,
dá se proto použít jako náhrada cukru nebo jako náhrada tuku (pro nízkotučné výrobky).
Zvyšuje kyselost prostředí tlustého střeva a tím zabraňuje růstu polypů a snižuje
rizika vzniku rakoviny konečníku a tlustého střeva, má pozitivní vliv na krevní
cholesterol a triglyceridy, zvyšuje účinnost absorpce vápníku v těle
stabilizuje hodnoty krevního cukru.
Drť z ostropestřce
Za léčivé účinky plodů ostropestřce jsou odpovědny zejména flavonolignany silybin,
silydianin a silychristin (silycristin, silykristin),souhrnně označovaných jako
silymarin.
Tyto látky se váží na membrány jaterních buněk a zabraňují tak vniknutí
toxických látek do jaterní tkáně. Vedle toho i podporují regeneraci poškozených
jaterních buněk, posilují imunitní systém a působí jako dosti silné antioxidanty.
Drť je možné použít a podporu činnosti jater, žlučníku a zažívacího traktu či
k posílení obranyschopnosti organismu. Také ovlivňuje tvorbu žluči a tím i látkovou výměnu.
Užívání
Denně 1-2 čajové lžičky do jídla, salátu, jogurtu, nápoje nebo jen zapít vodou.
tepelně neupravovat
Drť ze lněných semínek
Semeno lnu se používá při zácpě, zánětu žaludku a střev, při vředech žaludku a dvanácterníku.
Pro působení v žaludku nebo dvanácterníku se podává slizovitý macerát, zatímco pro působení
ve střevech se podává celé nebo čerstvě mleté semeno.
Lněné semínko pomáhá při zánětech žaludku, při žaludečních vředech, je dobrým
pomocníkem při redukčních dietách, chrání srdce a cévy, pomáhá při kožních obtížích,
astmatu, migrénách a jsou velmi vhodnou prevenci před vznikem rakoviny.
Lněné semeno je vhodné obzvláště pro ženy, protože upravuje menstruaci, pomáhá porodům,
je po něm kvalitnější mateřské mléko, zmírňuje klimakterické obtíže.
Užívání
1-2 čajové lžičky denně do jídla, salátu, jogurtu, nápoje nebo bez jídla načisto a zapít vodou.
tepelně neupravovat
Otruby
Jsou zdrojem stravitelné i nestravitelné vlákniny, což je ideální pro správnou činnost
tlustého střeva. Konzumace otrub zajistí stálou hladinu cukru v krvi a zároveň
snižuje hladinu cholesterolu.
Otruby zvyšují množství odpadního materiálu a regulují rychlost jeho průchodu střevem.
Zrychlením, ale i zpomalením se vytváří podmínky pro zlepšení vstřebávání potravy.
Ovesné otruby obsahují rozpustné vlákniny na sebe váže žlučové kyseliny a vylučují je se stolicí.
Rostlinná vláknina brání vstřebávání ostatních živin, ale sama má sytící efekt. To je velmi důležité v léčbě obezity.
Lze je také využít při léčení ekzémů a to pomocí koupele.
Užívání
20 až 30g denně po dobu jednoho týdne zabraňuje zácpě.
tepelně neupravovat